Aloita tästä

Sanaa ”vegetaristi” käytettiin tiettävästi ensimmäisen kerran Isossa-Britanniassa vuonna 1847, kun hyväntekeväisyysjärjestö Vegetarian Society perustettiin. Kasvissyönnin juuret kantautuvat kuitenkin pitkälle historiaan, uskontoihin ja uskonnollisiin traditioihin. Kasvissyöntiä tiedetäänkin esiintyneen jo 800 eaa.

Länsimaissa kasvissyönti alkoi yleistyä 1900-luvun jälkipuoliskolla. Kasvissyönnin yleisyyden arvioiminen on kuitenkin osoittautunut  haastavaksi. Väestötutkimusten pohjalta on arvioitu, että Euroopassa kasvissyöjiä olisi noin 3–7 prosenttia ja Yhdysvalloissa noin 5 prosenttia väestöstä. Suomalaisista kasvissyöjiä arvioidaan olevan noin 4 prosenttia ja vegaaneja 0,43 prosenttia.

Ihmiset valitsevat kasvisruokavalion eri syistä. Syyt voivat olla ekologisia, eettisiä, uskonnollisia, poliittisia, terveyteen liittyviä tai näiden yhdistelmiä. Ruokavalionsa puolesta kasvissyöjät ovat yhtälailla heterogeeninen ryhmä. Vaikka teknisesti ottaen kasvisruokavalio voitaisi tulkita ruokavalioksi, joka koostuu ainoastaan kasvikunnan tuotteista, tiedekirjallisuudessa ja puhekielessä termiä käytetään löyhemmin. Erilaisille kasvisruokavalioille onkin annettu erilaisia nimikkeitä.

  • Semivegetaristi – Syö pääosin kasvisruokaa, mutta sallii satunnaisesti myös eläinkunnan tuotteiden käytön.
  • Pescovegetaristi – Syö pääosin kasvisruokaa, mutta myös kalaa.
  • Lakto-ovovegetaristi – Syö pääosin kasvisruokaa, mutta myös maitotuotteita ja kananmunia.
  • Vegaani – Syö ainoastaan kasvisruokaa, eikä lainkaan eläinperäisiä ruoka-aineita.

Tiedekirjallisuudessa termi kasvissyöjä (eng. vegetarian) tarkoittaa yleensä laajaa ihmisjoukkoa, jota yhdistää hyvin kasvisvoittoinen ruokavalio. Väestötutkimuksissa kasvissyöjäksi on luokiteltu vegaanit, lakto-ovovegetaristit, pescovegetaristit sekä toisinaan myös semivegetaristit eli vain harvakseltaan liharuokia syövät (enintään 1 krt/vko). Karkea luokittelu johtuu osittain siitä, että esimerkiksi vegaaneja on väestössä niin vähän, ettei heistä yksinään ole aina mahdollista muodostaa vertailukelpoista aineistoa.

Johdonmukaisuuden nimissä tässä blogissa on noudatettu samaa luokitteluperiaatetta. Kasvissyöjillä tarkoitetaan siis käytännössä kaikkia kasvisvoittoisesti syöviä ihmisiä. Silloin kun kyse on nimenomaan tietystä ruokavalioryhmästä, kuten vegaaneista tai lakto-ovovegetaristeista, käytetään sen mukaista nimitystä.


Arkisto

Ravitsemus ja terveys
Ravintoaineet
Urheiluravitsemus
Ravitsemustiede
Ruokavaliot, kirjat ja gurut
Ihmetykset
Esimerkkiruokavaliot
Terveyttä ruoasta

Yksi kommentti artikkeliin ”Aloita tästä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *