Tyypin 2 diabetes

cover-09

Kasvissyöjät, etenkin vegaanit sairastavat huomattavasti vähemmän tyypin 2 diabetesta kuin muu väestö. Kasvisruokavaliosta saattaa olla hyötyä myös diabeteksen elintapahoidossa.

Diabetes on yksi merkittävimmistä kansantaudeista. Tyypin 2 diabetesta sairastaa noin 250 000 suomalaista ja lisäksi noin 200 000 sairastaa sitä tietämättään.

Diabetekseen liittyy monia lisäsairauksia. Riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin on diabeetikoilla jopa 2–3-kertainen verrattuna muuhun väestöön.

Diabeteksen tyyppimerkki on kohonnut verensokeri ja elimistön heikentynyt kyky käsitellä sokeria. Tyypin 2 diabeteksen tunnettuja riskitekijöitä ovat korkea painoindeksi (lihavuus) ja liikkumattomuus.

Seitsemännen päivän adventististit tunnetaan hyvästä terveydestään. Diabeteksen esiintyvyys on heillä vain noin puolet siitä, mitä sen on muussa väestössä. Erityisen vähän diabetesta sairastavat ne adventistit, jotka noudattavat kasvisruokavaliota. Vegaaneilla tyypin 2 diabetesta esiintyy kaikkein vähiten, yli 60 prosenttia harvemmin kuin sekaruokaa syövillä adventisteilla.

Kasvisruokavaliota noudattavien adventistien on lisäksi havaittu kuolevan harvemmin munuaissairauteen ja muihin diabeteksen lisäsairauksiin.

Kasvisruokavalio diabeteksen hoitossa

Amerikkalainen lääkäri Neil Barnard on tutkinut kasvisruokavalion tehoa diabeteksen hoidossa. 22 viikkoa kestäneessä satunnaistetussa tutkimuksessa vegaaniruokavalio johti hiukan parempaan hoitotulokseen kuin hoitosuositusten mukainen ruokavalio. Lisäksi suurempi osa potilaista kykeni vähentämään lääkitystä.

Potilasryhmää seurattiin kokonaisuudessaan puolitoista vuotta, kunnes tilanne raportoitiin uudelleen. Edelleen vegaaniruokavalio oli yhteydessä hiukan parempaan hoitotulokseen.

Samansuuntaisia havaintoja on tehty myös muissa interventiotutkimuksissa. Näitä on koottu yhteen vuonna 2014 ilmestyneessä meta-analyysissä. Sen mukaan kasvissyönti parantaa diabeetikoiden sokeritasapainoa yleensä hieman paremmin kuin verrokkiruokavalio.

Tutkijoiden mukaan pitkäsokeri (HbA1c) alenee kasvisruokavaliolla noin puolet diabeteslääkkeen (metformiini) tehosta. HbA1c-arvoa käytetään pitkäaikaisen sokeritasapainon kuvaajana.

Yhteenvetona voidaan todeta, että kasvissyöjät sairastavat huomattavasti vähemmän tyypin 2 diabetesta kuin muu väestö. Neil Barnardin mukaan kasvisruokavalio on tehokas myös diabeteksen ruokavaliohoidossa.

Kirjallisuutta

Barnard, N.D. et al., 2005. The effects of a low-fat, plant-based dietary intervention on body weight, metabolism, and insulin sensitivity. The American Journal of Medicine, 118(9), pp. 991–997.

Barnard, N.D. et al., 2006. A Low-Fat Vegan Diet Improves Glycemic Control and Cardiovascular Risk Factors in a Randomized Clinical Trial in Individuals With Type 2 Diabetes. Diabetes Care, 29(8), pp. 1777–1783.

Barnard, N.D. et al., 2009. A low-fat vegan diet and a conventional diabetes diet in the treatment of type 2 diabetes: a randomized, controlled, 74-wk clinical trial. The American journal of clinical nutrition, 89(5), p. 1588S–1596S.

Barnard, N.D. et al., 2009. Vegetarian and vegan diets in type 2 diabetes management. Nutrition reviews, 67(5), pp. 255–63.

Jenkins, D.J. et al., 2003. Type 2 diabetes and the vegetarian diet. The American journal of clinical nutrition, 78(3), p. 610S–616.

Kahleova, H. et al., 2013. Vegetarian diet in type 2 diabetes – improvement in quality of life, mood and eating behaviour. Diabetic medicine : a journal of the British Diabetic Association, 30(1), pp. 127–9.

Kahleova, H. et al., 2011. Vegetarian diet improves insulin resistance and oxidative stress markers more than conventional diet in subjects with Type 2 diabetes. Diabetic medicine : a journal of the British Diabetic Association, 28(5), pp. 549–59.

Lee, Y.-M. et al., 2016. Effect of a Brown Rice Based Vegan Diet and Conventional Diabetic Diet on Glycemic Control of Patients with Type 2 Diabetes: A 12-Week Randomized Clinical Trial. PloS one, 11(6), p. e0155918.

Orlich, M.J. et al., 2013. Vegetarian dietary patterns and mortality in Adventist Health Study 2. JAMA internal medicine, 173(13), pp. 1230–8.

Tonstad, S. et al., 2009. Type of vegetarian diet, body weight, and prevalence of type 2 diabetes. Diabetes care, 32(5), pp. 791–6.

Tonstad, S. et al., 2013. Vegetarian diets and incidence of diabetes in the Adventist Health Study-2. Nutrition, metabolism, and cardiovascular diseases: NMCD, 23(4), pp. 292–9.

Trapp, C.B. & Barnard, N.D., 2010. Usefulness of vegetarian and vegan diets for treating type 2 diabetes. Current diabetes reports, 10(2), pp. 152–8.

Yokoyama, Y. et al., 2014. Vegetarian diets and glycemic control in diabetes: a systematic review and meta-analysis. Cardiovascular diagnosis and therapy, 4(5), pp. 373–82.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *