Syöpä

cover-18

Terveellinen, kasvisvoittoinen ruokavalio on yhteydessä pienempään syöpäriskiin. Kasvisruokavalio saattaa suojata paitsi maha- ja paksusuolisyövältä, myös eturauhassyövältä.

Syöpätaudit ovat ryhmä erilaisia pahanlaatuisen kasvaimen aiheuttamia sairauksia. Kaiken kaikkiaan erilaisia syöpätyyppejä tunnetaan yli pari tuhatta. Miesten yleisin syöpämuoto on eturauhassyöpä ja naisten rintasyöpä. Toisena tulevat paksusuoli- ja peräsuolisyöpä.

Suomessa todetaan vuosittain noin 30 000 uutta syöpätapausta. Syöpien tärkeimpiä riskitekijöitä ovat lihavuus, alkoholin käyttö, tupakointi ja huono ruokavalio. Myös asbesti ja raskasmetallit lisäävät eräiden syöpien riskiä, mutta niille altistuminen on suhteellisen vähäistä.

Lihansyönnillä on suora yhteys suolistosyöpiin. Maailman terveysjärjestö WHO on vastikään luokitellut prosessoidut lihatuotteet syöpävaaralliseksi ja punaisen lihan mahdollisesti syöpää aiheuttavaksi. Maailman syöpätutkimussäätiö WCRF on jo vuodesta 2007 lähtien suosittanut rajoittamaan punaisen lihan kulutusta syöpäriskin pienentämiseksi.

Syöpätutkijoiden mukaan yhteys punaisen lihan sekä paksusuoli- ja peräsuolisyövän välillä on vakuuttava. Punaisen lihan käyttö kehotetaan rajoittamaan enintään 500 grammaan viikossa. Prosessoituja lihavalmisteita eli pekonia, makkaroita ja leikkeleitä ei suositella käyttämään lainkaan.

Elintavat ja kasvisruokavalio

Syöpään sairastumisen vaaraa voi pienentää, mutta täydelliseen syövän ehkäisyyn ei vielä ole riittävästi tietoa. Kuitenkin jopa kolmannes yleisimmistä syövistä olisi ehkäistävissä liikkumalla enemmän, välttämällä ylipainoa ja ruokailutottumuksia parantamalla. Asiantuntijoiden mukaan syöpää ehkäisevä ruokavalio on kasvisvoittoinen.

Etenevien väestötutkimusten mukaan kasvissyöjillä esiintyy hiukan vähemmän syöpiä verrattuna muuhun väestöön. Isossa-Britanniassa kasvissyöjillä on havaittu pienempi riski kuolla haimasyöpään sekä veri-, luuydin- ja imusolmukesyöpään. Yhdysvalloissa ja Kanadassa kasvissyöjillä on puolestaan havaittu pienempi riski sairastua paksusuolisyöpään ja vegaaneilla eturauhassyöpään.

Lääkäri Dean Ornish on tutkinut kasvisruokavalion tehoa eturauhassyövän hoidossa. Tutkimukseen otti osaa 93 miestä, jotka olivat aiemmin kieltäytyneet leikkaus-, hormoni-, lääke- ja sädehoidosta.

Seerumin PSA, jota käytetään sairauden hoitotehon kuvaajana, pieneni elintapahoitoa saaneilla ja suureni verrokeilla, joita neuvottiin noudattamaan lääkärin ohjeita. Elintapahoitoon kuului kasvisruokavalion lisäksi kevyttä liikuntaa, stressinhallintaa ja tupakoinnin lopettaminen.

Elintapahoito näytti vaikuttavan myös geenien ilmentymiseen, hiljentäen sellaisia geenejä, jotka on aiemmin yhdistetty syöpäkasvuun.

Kirjallisuutta

Appleby, P.N. et al., 2015. Mortality in vegetarians and comparable nonvegetarians in the United Kingdom. The American journal of clinical nutrition, p. ajcn.115.119461.

Dinu, M. et al., 2016. Vegetarian, vegan diets and multiple health outcomes: a systematic review with meta-analysis of observational studies. Critical reviews in food science and nutrition.

Huang, T. et al., 2012. Cardiovascular disease mortality and cancer incidence in vegetarians: a meta-analysis and systematic review. Annals of nutrition & metabolism, 60(4), pp. 233–40.

Key, T.J. et al., 1999. Mortality in vegetarians and nonvegetarians: detailed findings from a collaborative analysis of 5 prospective studies. The American journal of clinical nutrition, 70(3 Suppl), p. 516S–524S.

Key, T.J. et al., 2014. Cancer in British vegetarians: updated analyses of 4998 incident cancers in a cohort of 32,491 meat eaters, 8612 fish eaters, 18,298 vegetarians, and 2246 vegans. The American journal of clinical nutrition, 100 Suppl , p. 378S–85S.

Ornish, D. et al., 2005. Intensive lifestyle changes may affect the progression of prostate cancer. The Journal of urology, 174(3), pp. 1065–9; discussion 1069–70.

Ornish, D. et al., 2008. Changes in prostate gene expression in men undergoing an intensive nutrition and lifestyle intervention. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, 105(24), pp. 8369–74.

Orlich, M.J. et al., 2015. Vegetarian Dietary Patterns and the Risk of Colorectal Cancers. JAMA internal medicine.

Tantamango-Bartley, Y. et al., 2013. Vegetarian diets and the incidence of cancer in a low-risk population. Cancer epidemiology, biomarkers & prevention: a publication of the American Association for Cancer Research, cosponsored by the American Society of Preventive Oncology, 22(2), pp. 286–94.

Tantamango-Bartley, Y. et al., 2015. Are strict vegetarians protected against prostate cancer? The American journal of clinical nutrition.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *