Painonhallinta ja lihavuus

cover-10

Kasvissyöjät ovat keskimäärin muuta väestöä hoikempia ja he lihovat vähemmän. Terveellisistä elintarvoistaan tunnetuista adventisteistakin ainoastaan vegaanit ovat keskimäärin normaalipainoisia.

Yli puolet suomalaisista aikuisista on vähintään ylipainoisia ja joka viides voidaan luokitella lihavaksi. Lapsista ja nuorista noin 10–20 prosenttia on lihavia.

Väestön lihavuutta arvioidaan painoindeksin (BMI) perusteella. BMI saadaan, kun paino jaetaan pituuden neliöllä (kg/m²). BMI:tä 18,5–25 pidetään normaalina. Lihavuuden rajaksi on määritetty painoindeksi 30.

Alla olevassa taulukossa on kuvattu kasvissyöjien ja sekasyöjien painoindeksejä eri tutkimuksissa. Suomessa työikäisten miesten keskimääräinen BMI on 27 ja naisten 26.

Taulukko 1. Sekasyöjien ja kasvissyöjien keskimääräinen painoindeksi väestötutkimuksissa (Key ym. 1999)
Adventist Mortality Adventist Health Heidelberg Study Oxford Vegetarian
Sekasyöjät 25,7 25,4 22,1 23,0
Kasvissyöjät 24,6 23,8 21,3 22,0

Seitsemännen päivän adventistit ovat tulleet tunnetuksi terveellisistä elintavoistaan. Kuitenkin adventisteistakin ainoastaan vegaanit ovat keskimäärin normaalipainoisia. Muu väestö lakto-ovovegetaristeista sekasyöjiin on keskimäärin ylipainoista.

Isossa-Britanniassa kasvissyöjät painavat keskimäärin noin 5–6 kg vähemmän kuin samanpituiset sekasyöjät. Kaikkein hoikimpia ovat vegaanit, jotka ovat noudattaneet ruokavaliota yli viisi vuotta.

Euroopassa lihavuutta esiintyy kasvissyöjillä huomattavasti vähemmän kuin muussa väestössä.

Painon muutoksia pitkällä aikavälillä on seurattu eurooppalaisessa EPIC-Oxford-tutkimuksessa. Tutkittavat lihoivat keskimäärin noin puolisen kiloa vuodessa, vegaanit hiukan vähemmän kuin sekasyöjät. Kaikkein vähiten lihoivat ne, jotka poistivat joitain eläinkunnan tuotteita ruokavaliostaan seurantajakson aikana.

Kasvisruokavalio laihdutuksessa

Amerikkalainen lääkäri Neil Barnard on tutkinut kasvisruokavalion tehoa laihdutuksessa. 14 viikkoa kestäneessä hoitotutkimuksessa vegaaniruokavalio johti parempaan laihdutustulokseen ylipainoisilla naisilla kuin hoitosuositusten mukainen ruokavalio. Potilaita neuvottiin syömään kasvisruokaa vapaasti annoskokoihin tai kaloreihin puuttumatta.

Saman potilasryhmän tilanne tarkastettiin uudelleen kaksi vuotta myöhemmin. Vegaaniruokavalio oli edelleen yhteydessä parempaan painonhallintaan.

Kaiken kaikkiaan kasvisruokavalion hyötyä laihdutuksessa on selvitetty 12 hoitotutkimuksessa. Näiden tutkimusten tulokset on vedetty yhteen tuoreessa meta-analyysissä, jonka valossa kasvisruokavalio laihduttaa hiukan tehokkaammin kuin sekaruokavalio. Tuloksiin liittyy kuitenkin epävarmuustekijöitä, kuten tutkimusten lyhyt kesto.

Yhteenvetona voidaan todeta, että väestötasolla kasvissyöjät ovat keskimäärin muuta väestöä hoikempia ja lihavuus on heidän keskuudessaan harvinaisempaa. Ei ole syytä epäillä, etteikö kasvisruokavalio soveltuisi hyvin laihdutukseen ja painonhallintaan.

Kirjallisuutta

Barnard, N.D. et al., 2005. The effects of a low-fat, plant-based dietary intervention on body weight, metabolism, and insulin sensitivity. The American Journal of Medicine, 118(9), pp. 991–997.

Bennett, W.L. & Appel, L.J., 2016. Vegetarian Diets for Weight Loss: How Strong is the Evidence? Journal of general internal medicine, 31(1), pp. 9–10.

Berkow, S.E. & Barnard, N., 2006. Vegetarian diets and weight status. Nutrition reviews, 64(4), pp. 175–88.

Farmer, B. et al., 2011. A vegetarian dietary pattern as a nutrient-dense approach to weight management: an analysis of the national health and nutrition examination survey 1999-2004. Journal of the American Dietetic Association, 111(6), pp. 819–27.

Huang, R.-Y. et al., 2016. Vegetarian Diets and Weight Reduction: a Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Journal of general internal medicine, 31(1), pp. 109–16.

Key, T.J., Davey, G.K. & Appleby, P.N., 1999. Health benefits of a vegetarian diet. Proceedings of the Nutrition Society, 58(02), pp. 271–275.

Key, T. & Davey, G., 1996. Prevalence of obesity is low in people who do not eat meat. BMJ (Clinical research ed.), 313(7060), pp. 816–7.

Key, T.J. et al., 1999. Mortality in vegetarians and nonvegetarians: detailed findings from a collaborative analysis of 5 prospective studies. The American journal of clinical nutrition, 70(3 Suppl), p. 516S–524S.

Mishra, S. et al., 2013. A multicenter randomized controlled trial of a plant-based nutrition program to reduce body weight and cardiovascular risk in the corporate setting: the GEICO study. European journal of clinical nutrition, 67(7), pp. 718–24.

Rosell, M. et al., 2006. Weight gain over 5 years in 21,966 meat-eating, fish-eating, vegetarian, and vegan men and women in EPIC-Oxford. International journal of obesity (2005), 30(9), pp. 1389–96.

Spencer, E.A. et al., 2003. Diet and body mass index in 38000 EPIC-Oxford meat-eaters, fish-eaters, vegetarians and vegans. International journal of obesity and related metabolic disorders : journal of the International Association for the Study of Obesity, 27(6), pp. 728–34.

Thedford, K. & Raj, S., 2011. A vegetarian diet for weight management. Journal of the American Dietetic Association, 111(6), pp. 816–8.

Tonstad, S. et al., 2009. Type of vegetarian diet, body weight, and prevalence of type 2 diabetes. Diabetes care, 32(5), pp. 791–6.

Toth, M.J. & Poehlman, E.T., 1994. Sympathetic nervous system activity and resting metabolic rate in vegetarians. Metabolism: clinical and experimental, 43(5), pp. 621–5.

Turner-McGrievy, G.M., Barnard, N.D. & Scialli, A.R., 2007. A two-year randomized weight loss trial comparing a vegan diet to a more moderate low-fat diet. Obesity (Silver Spring, Md.), 15(9), pp. 2276–81.

2 kommenttia artikkeliin ”Painonhallinta ja lihavuus

  1. Jaa-a… reilu vuosi veganismia takana ja paino on noussut aloituksesta 7 kiloa. Vegaaniruoka on vaan niin sairaan hyvää!

    • Toki kasvisruoallakin saa painon nousemaan! :-) Tässä postauksessa puhutaan vain väestön keskiarvoista sekä hoitotilanteista. Yksilöitä löytyy sitten joka lähtöön.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *