Masennus ja syömishäiriöt

cover-23

Kasvissyöjillä esiintyy muita yleisemmin masennusta ja syömishäiriöitä, mutta se ei tarkoita sitä, että kasvissyönti aiheuttaisi näitä sairauksia.

Masennushäiriöt ovat Suomessa yleisin mielenterveyshäiriö ja yksi suurimmista kansanterveysongelmistamme kaikki sairaudet mukaan lukien. Vuosittain vakavasta masennustilasta kärsii aikuisväestöstä ainakin 5 prosenttia.

Muutamissa väestötutkimuksissa on huomattu, että kasvissyöjillä esiintyy enemmän itseraportoituja mielenterveyden häiriöitä kuin väestössä yleensä. Teoriassa ainakin omega-3-rasvahappojen tai B12-vitamiinin puute voisi selittää näitä havaintoja ja joskus puutostila voikin olla oireiden taustalla.

Kaikissa tutkimuksissa kohonnutta riskiä ei ole kuitenkaan havaittu. Sen sijaan amerikkalaisilla adventisteilla kasvisruokavalio on yhdistynyt parempaan mielenlaatuun. Vastaavasti pienessä interventiotutkimuksessa kasvisruokavalio edisti hyvää mielenlaatua.

Kasvissyönnin ja mielenterveyden yhteyksistä on tutkittava lisää ennen kuin varmoja johtopäätöksiä voidaan vetää suuntaan tai toiseen. Havaintoja voidaan kuitenkin pohtia. Ehkäpä mielenterveyden häiriöiden ja kasvissyönnin yhteyksiä voisi selittää se, että samat persoonallisuuden piirteet yksinkertaisesti ennustavat väestötasolla molempia?

Tutkimusten pohjalta tiedetään, että kasvissyöjät ovat tavallista useammin kaupungissa asuvia naimattomia naisia. He noudattavat tiukkaa tai jopa ehdotonta ruokavaliota, jota määrittelee se, mitä ei syödä.

Vakaumuksensa vuoksi he saattavat kokea haasteelliseksi sopeutua opiskelija- tai työyhteisöihin sekä kaveriporukoihin. Matkustaminen ja ulkona syöminen voi olla rajoittunutta.

Kasvissyöjät ovat todennäköisesti valveutuneita ruokatuotannon ongelmista ja saattavat muutenkin olla taipuvaisempia murhehtimaan maailman menoa. Ehkäpä siis kasvissyönnin ja mielenterveyden häiriöiden välillä on todella yhteys, mutta ei syy-seuraussuhde?

Saksalaistutkijat ovat selvittäneet tätä asiaa vuonna 2012. Tutkimuksessa kävi ilmi, että psyykkiset oireet olivat useimmiten läsnä jo ennen kuin henkilö oli alkanut kasvissyöjäksi. Syömishäiriö oli ainoa sairaus, jota ilmeni selkeästi myös kasvissyönnin aloittamisen jälkeen.

Kasvissyönti ja syömishäiriöt

Syömishäiriöt ovat yleisiä mielenterveysongelmia erityisesti murrosikäisillä tytöillä ja nuorilla naisilla. Yleisimpiä syömishäiriötä ovat laihuushäiriö (anorexia nervosa), ahmimishäiriö (bulimia nervosa) ja ahmintahäiriö (binge-eating disorder).

Yhdysvalloissa tutkittiin muutama vuosi sitten 15–23-vuotiaiden kasvissyöjien ruokakäyttäytymistä. Kasvissyöjistä harvempi näytti olevan ylipainoisia ja heidän ruokavalionsa oli lähempänä suosituksia verrattuna sekaruokaa syöviin. Kolikon kääntöpuolena kasvissyöjillä esiintyi jonkin verran muita enemmän syömishäiriöitä.

Mutta aiheuttaako kasvissyönti syömishäiriöitä? Kasvissyönnin terveysvaikutuksiin erikoistuneen lääkärin Neil Barnardin mukaan vastaus on ei. Vaikuttaa paremminkin siltä, että kuten masennuksenkin kohdalla myös kasvissyönnin ja syömishäiriöiden välillä on hyvin monimutkainen yhteys.

Häiriintyneessä syömiskäyttäytymisessä kasvissyönti voi toimia ikään kuin ”sumuverhona” syömisen rajoittamiselle. Kasvisruokavalioon vetoamalla voi eristäytyä joukosta, esimerkiksi jättää osallistumatta yhteisiin ruokailu- tai kahvitteluhetkiin.

Tiedetään, että syömishäiriö ja yksinäisyys kulkevat käsikädessä, joskin usein on vaikea sanoa, kumpi on muna ja kumpi kana.

Henkilö saattaa alkaa kasvissyöjäksi myös laihtumisen tai mahdollisimman ”puhtaan” ruokavalion toivossa. Tuoreehkossa amerikkalaistutkimuksessa syömishäiriötä sairastavista naisista, jotka mielsivät itsensä joko kasvissyöjäksi tai entiseksi kasvissyöjäksi, puolet kertoi lopettaneensa lihansyönnin pudottaakseen painoaan. Vertailuryhmän kasvissyöjistä kukaan ei tavoitellut ensisijaisesti laihtumista.

Kirjallisuutta

Appleby, P. et al., 2007. Comparative fracture risk in vegetarians and nonvegetarians in EPIC-Oxford. European journal of clinical nutrition, 61(12), pp. 1400–6.

Bardone-Cone, A.M. et al., 2012. The inter-relationships between vegetarianism and eating disorders among females. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 112(8), pp. 1247–52.

Barnard, N.D. & Levin, S., 2009. Vegetarian diets and disordered eating. Journal of the American Dietetic Association, 109(9), p. 1523; author reply 1523–4.

Beezhold, B.L., Johnston, C.S. & Daigle, D.R., 2010. Vegetarian diets are associated with healthy mood states: a cross-sectional study in seventh day adventist adults. Nutrition journal, 9, p. 26.

Beezhold, B.L. & Johnston, C.S., 2012. Restriction of meat, fish, and poultry in omnivores improves mood: a pilot randomized controlled trial. Nutrition journal, 11, p. 9.

Gilbody, S.M., Kirk, S.F. & Hill, A.J., 1999. Vegetarianism in young women: another means of weight control? The International journal of eating disorders, 26(1), pp. 87–90.

Lindeman, M., Stark, K. & Latvala, K., 2000. Vegetarianism and Eating-Disordered Thinking. Eating Disorders, 8(2), pp. 157–165.

Michalak, J., Zhang, X.C. & Jacobi, F., 2012. Vegetarian diet and mental disorders: results from a representative community survey. The international journal of behavioral nutrition and physical activity, 9, p. 67.

O’Connor, M.A. et al., 1987. Vegetarianism in anorexia nervosa? A review of 116 consecutive cases. The Medical journal of Australia, 147(11-12), pp. 540–2.

Robinson-O’Brien, R. et al., 2009. Adolescent and young adult vegetarianism: better dietary intake and weight outcomes but increased risk of disordered eating behaviors. Journal of the American Dietetic Association, 109(4), pp. 648–55.

Sullivan, V. & Damani, S., 2000. Vegetarianism and eating disorders – partners in crime? European Eating Disorders Review, 8(4), pp. 263–266.

4 kommenttia artikkeliin ”Masennus ja syömishäiriöt

  1. Paluuviite: Miten ruokien terveysvaikutuksia tutkitaan? | Puoli kiloa päivässä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *