Liikkujan kasvisruokavalio – kirja nyt kaupoissa!

Päätin kirjoittaa kirjan liikkujan kasvisruokavaliosta, koska aiheesta on yhä tänä päivänäkin haastavaa löytää luotettavaa tietoa. Etenkin internettiä selaamalla voi helposti saada vaikutelman, että kasvissyönti olisi haitallista suorituskyvylle ja terveydelle. Se ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Maailman johtavien ravitsemustieteilijöiden konsensus on ollut jo vuosia, että kasvisruokavalio sopii mainiosti kaikkiin elämänvaiheisiin, myös kilpaurheilijoille, joiden vaatimukset ravitsemukselle ovat poikkeukselliset.

Koen aiheesta tiedottamisen tärkeäksi, koska olen huolissani maailman tulevaisuudesta. Eläintuotannolla on monia haittavaikutuksia ympäristöön, ilmastoon, eläiten hyvinvointiin ja ihmisten terveyteen. Vakavasti otettava tieteellinen debatti aiheesta on ratkaistu. Tutkimusten mukaan hyötyisimme kasvisruokavalioon tai voimakkaasti kasvispainotteisempaan ravintoon siirtymisestä. Järkevästi koostettuna kasvisruoka on hyväksi terveydelle, ympäristölle ja eläimille. Jos me kaikki söisimme enemmän kasvisruokaa, ruokatuotantomme kehittyisi hiljalleen kestävämpään suuntaan.

Nykyään löytyy jo mukavasti tietoa kasvisruuan valmistuksesta. Myös kasvisruokavalion ympäristö- ja terveysvaikutuksista löytyy kohtalaisesti kirjallisuutta. Vähemmän on kirjoitettu siitä, miten kasvisruokavaliota sovelletaan liikkujan tarpeisiin. Koska työskentelen liikunta-alalla, liikunta-ja terveysalan ammattilaisten ympäröimänä, olen hyvässä asemassa kertomaan aiheesta eteenpäin.

Tämä kirja on ikään kuin 1.0. versio aiheesta: asiapitoinen ja tiivis työkalupakki, jonka yhdeksi ensisijaiseksi kohderyhmäksi olen valinnut juuri liikunta- ja terveysalan ammattilaiset, jotka ovat päivittäin tekemisissä ihmisten ravitsemuksen ja terveyskäyttäytymisen parissa. Kirjasta on helppo poimia asioita, joita hyödyntää työssä. Toisaalta kirjan sisältö sopii mainiosti myös kuntoilijoille ja liikkujille, jotka ovat kiinnostuneita pureutumaan terveelliseen ravitsemukseen.

Eli kaikessa lyhykäisyydessään, tässä kirjassa pyrin jakamaan tietoa siitä, miten kasvisruokavaliota sovelletaan liikkujan tarpeisiin. Kirjan sisällöstä hyötyäkseen ei tarvitse olla kasvissyöjä tai välttämättä ryhtyä sellaiseksi. Jokainen voi hyödyntää tietoa parhaaksi näkemällään tavalla. Toivon kuitenkin, että kirja inspiroi ja motivoi mahdollisimman monia kestävän kehityksen pariin, niin omaa toimintakykyä kuin ympäristöä ja ympäröivää eläinkuntaakin ajatellen.

Liikkujan kasvisruokavalio -kirjan voi tilata Fitran verkkosivulta. Sitä on saatavilla ensi viikosta lähtien myös kaikista Vegekaupoista.

Oma tarinani pähkinänkuoressa

Aloin kasvissyöjäksi noin kymmenen vuotta sitten eläinoikeudellisista syistä. Muutamaa vuotta myöhemmin aloin harrastaa kamppailu-urheilua, jolloin kiinnostuin myös suorituskyvystä ja terveydestä. Halusin selvittää voisinko kenties palautua nopeammin ja suoritua paremmin oikeisiin ruokavalintoihin panostamalla. Hain tietoa netistä – en vielä tiennyt, kuinka huuhaan vallassa internetin ravitsemustieto on – ja tulin käsitykseen, että kasvissyönti olisi haitallista paitsi suorituskyvylleni, myös terveydelleni. Tuollon pinnalla oli paleohenkinen ja vähähiilihydraattinen ruokavalio. Halusin panostaa urheiluun ja pitkän pohdinnan jälkeen päätin lopettaa kasvissyönnin.

Jatkoin treenaamista ja ravitsemuksen opiskelemista. Jälleen muutama vuosi vierähti, tietoa karttui ja jossain kohtaa aloin huomaamaan, mitä oli tapahtunut. Kun todella ymmärsin tulleeni huijatuksi, palasin kasvissyöntiin. Siitä lähtien olen pyrkinyt jakamaan tietoa terveellisestä kasvisruokavaliosta ja auttamaan urheilijoita/liikkujia tuomaan ruokavalioonsa enemmän kasvikunnan tuotteita. Jakamalla tutkimuksiin ja tieteeseen perustuvaa tietoa toivon, että voin auttaa ennenkaikkea sellaisia ihmisiä, jotka ovat samankaltaisessa tilanteessa kuin itse olin aiemmin: he etsivät tietoa ravitsemuksesta, mutta vastassa on vain terveyshuuhaata naamioituna uskottavalta vaikuttavaan ja houkuttelevaan valeasuun.

En ole ravintotieteilijä ja ravitsemusterapeutti, mutta olen perehtynyt ravitsemukseen ja kasvisruokavalioon hyvin syvällisesti niin teoriassa kuin käytännössä. Olen opiskellut ravitsemusta Itä-Suomen avoimessa yliopistossa sekä Trainer4You Ravintovalmentaja -koulutuksessa. Olen tehnyt työkseni käytännön ravintovalmentamista ja tällä hetkellä työskentelen liikunta-alalla, Trainer4Youssa, markkinoinnin parissa.

Liikkujan kasvisruokavalio -kirjan voi tilata Fitran verkkosivulta. Sitä on saatavilla ensi viikosta lähtien myös kaikista Vegekaupoista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *