Herkkävatsa ja FODMAP-ruokavalio

cover-47

Mikä eteen, jos palkokasvit aiheuttavat vatsavaivoja? Ravitsemusterapeutti Leena Putkonen valottaa, mistä oireet usein johtuvat ja miten niitä voi lievittää.

Artikkelin kirjoittaja on vatsa- ja suolisto-oireiden hoitoon erikoistunut ravitsemusterapeutti Leena Putkonen. Tietoa Leenasta ja hänen palveluistaan löydät osoitteesta leenaputkonen.fi. Vatsaoireiden kanssa kamppaileville suosittelen Leenan kirjaa Superhyvää suolistolle! (Otava, 2016).

Palkokasvit, eli pavut, linssit ja herneet, aiheuttavat usein vatsa- ja suolistovaivoja myös henkilöille, joilla ei muuten olisi suolistovaivojen kanssa ongelmaa. Tämä johtuu palkokasvien sisältämistä huonosti imeytyvistä kuituyhdisteistä, erityisesti galakto-oligosakkarideista ja fruktaaneista.

Lue loppuun

Masennus ja syömishäiriöt

cover-23

Kasvissyöjillä esiintyy muita yleisemmin masennusta ja syömishäiriöitä, mutta se ei tarkoita sitä, että kasvissyönti aiheuttaisi näitä sairauksia.

Masennushäiriöt ovat Suomessa yleisin mielenterveyshäiriö ja yksi suurimmista kansanterveysongelmistamme kaikki sairaudet mukaan lukien. Vuosittain vakavasta masennustilasta kärsii aikuisväestöstä ainakin 5 prosenttia.

Muutamissa väestötutkimuksissa on huomattu, että kasvissyöjillä esiintyy enemmän itseraportoituja mielenterveyden häiriöitä kuin väestössä yleensä. Teoriassa ainakin omega-3-rasvahappojen tai B12-vitamiinin puute voisi selittää näitä havaintoja ja joskus puutostila voikin olla oireiden taustalla.

Lue loppuun

Syöpä

cover-18

Terveellinen, kasvisvoittoinen ruokavalio on yhteydessä pienempään syöpäriskiin. Kasvisruokavalio saattaa suojata paitsi maha- ja paksusuolisyövältä, myös eturauhassyövältä.

Syöpätaudit ovat ryhmä erilaisia pahanlaatuisen kasvaimen aiheuttamia sairauksia. Kaiken kaikkiaan erilaisia syöpätyyppejä tunnetaan yli pari tuhatta. Miesten yleisin syöpämuoto on eturauhassyöpä ja naisten rintasyöpä. Toisena tulevat paksusuoli- ja peräsuolisyöpä.

Lue loppuun

Tyypin 2 diabetes

cover-09

Kasvissyöjät, etenkin vegaanit sairastavat huomattavasti vähemmän tyypin 2 diabetesta kuin muu väestö. Kasvisruokavaliosta saattaa olla hyötyä myös diabeteksen elintapahoidossa.

Diabetes on yksi merkittävimmistä kansantaudeista. Tyypin 2 diabetesta sairastaa noin 250 000 suomalaista ja lisäksi noin 200 000 sairastaa sitä tietämättään.

Diabetekseen liittyy monia lisäsairauksia. Riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin on diabeetikoilla jopa 2–3-kertainen verrattuna muuhun väestöön.

Lue loppuun

Painonhallinta ja lihavuus

cover-10

Kasvissyöjät ovat keskimäärin muuta väestöä hoikempia ja he lihovat vähemmän. Terveellisistä elintarvoistaan tunnetuista adventisteistakin ainoastaan vegaanit ovat keskimäärin normaalipainoisia.

Yli puolet suomalaisista aikuisista on vähintään ylipainoisia ja joka viides voidaan luokitella lihavaksi. Lapsista ja nuorista noin 10–20 prosenttia on lihavia.

Väestön lihavuutta arvioidaan painoindeksin (BMI) perusteella. BMI saadaan, kun paino jaetaan pituuden neliöllä (kg/m²). BMI:tä 18,5–25 pidetään normaalina. Lihavuuden rajaksi on määritetty painoindeksi 30.

Lue loppuun

Sydän- ja verisuonitaudit

Kasvissyöjillä on paremmat veren rasva-arvot ja heillä esiintyy jonkin verran vähemmän sepelvaltimotautia kuin muulla väestöllä. Myös verenpainetauti on kasvissyöjillä muita harvinaisempi.

Kasvissyöjillä on paremmat veren rasva-arvot ja heillä esiintyy jonkin verran vähemmän sepelvaltimotautia kuin muulla väestöllä. Myös verenpainetauti on kasvissyöjillä muita harvinaisempi.

Yleisimpiin sydän- ja verisuonisairauksiin kuuluvat sepelvaltimotauti, sydämen vajaatoiminta ja aivoverenkiertohäiriöt. Yhdessä ne muodostavat suurimman yksittäisen kuolinsyiden ryhmän Suomessa. Sydän- ja verisuonitautien tunnetuimmat riskitekijät ovat korkea kolesteroli ja verenpaine, tupakointi, ylipaino sekä diabetes.

Lue loppuun