Miten kasvisruokavalion terveysvaikutuksia tutkitaan?

cover-21

Kasvissyönnin terveysvaikutuksia on tähän mennessä tutkittu muutamissa seurantatutkimuksissa ja interventiotutkimuksissa. Tällaisilla tutkimuksilla on ravitsemustieteessä eniten painoarvoa.

Edellisessä artikkelissa kävimme läpi erilaisia menetelmiä, joilla ruokavalion terveysvaikutuksia tutkitaan. Kuten sanottu, ravitsemustieteessä luotettavinta tietoa saadaan seuranta- ja interventiotutkimuksista. Kun tässä blogissa puhutaan kasvissyöjien terveydestä tai kasvisruokavalion terveysvaikutuksista, viittaan pääasiassa juuri tämän tyyppisiin tutkimuksiin.

Lue loppuun

Syöpä

cover-18

Terveellinen, kasvisvoittoinen ruokavalio on yhteydessä pienempään syöpäriskiin. Kasvisruokavalio saattaa suojata paitsi maha- ja paksusuolisyövältä, myös eturauhassyövältä.

Syöpätaudit ovat ryhmä erilaisia pahanlaatuisen kasvaimen aiheuttamia sairauksia. Kaiken kaikkiaan erilaisia syöpätyyppejä tunnetaan yli pari tuhatta. Miesten yleisin syöpämuoto on eturauhassyöpä ja naisten rintasyöpä. Toisena tulevat paksusuoli- ja peräsuolisyöpä.

Lue loppuun

Sydän- ja verisuonitaudit

Kasvissyöjillä on paremmat veren rasva-arvot ja heillä esiintyy jonkin verran vähemmän sepelvaltimotautia kuin muulla väestöllä. Myös verenpainetauti on kasvissyöjillä muita harvinaisempi.

Kasvissyöjillä on paremmat veren rasva-arvot ja heillä esiintyy jonkin verran vähemmän sepelvaltimotautia kuin muulla väestöllä. Myös verenpainetauti on kasvissyöjillä muita harvinaisempi.

Yleisimpiin sydän- ja verisuonisairauksiin kuuluvat sepelvaltimotauti, sydämen vajaatoiminta ja aivoverenkiertohäiriöt. Yhdessä ne muodostavat suurimman yksittäisen kuolinsyiden ryhmän Suomessa. Sydän- ja verisuonitautien tunnetuimmat riskitekijät ovat korkea kolesteroli ja verenpaine, tupakointi, ylipaino sekä diabetes.

Lue loppuun